Mitä raharutiinit on?

taloustaidot Jan 22, 2025

Rutiini on jotain mitä tehdään toistuvasti tietyllä tavalla. Usein rutiini ei ole tiedostettu - olemme vain tottuneet tekemään asiat tietyllä tapaa.

Sinullakin on luultavasti aamussa tietty rutiini, minun aamuni näyttää tyypillisesti tältä:

Herään, nousen sängystä ja laitan kahvin tippumaan, päästän koiran ulos ja sillä välin pesen hampaat. Päästän koiran sisälle, kaadan mukillisen kahvia ja istun juomaan sen rauhassa. Sitten annan koiralle aamuruuan ja kaadan toisen mukillisen kahvia ja alan miettiä päivän ohjelmaa. Puen ja meikkaan kevyesti, jonka jälkeen avaan tietokoneen ja alan töihin.

Ja ei, en todellakaan ole suunnitellut aamun rutiinia tällaiseksi – se on muovautunut itsestään. Koiralla on tarpeensa ja minä olen aamulla hidas heräämään. Rutiinin ansiosta (ja koska minulla on aidattu piha omakotitalossa) saan heräillä rauhassa ja koira pääsee tarpeilleen silti ajoissa.

Jos haluaisin aamuistakin tehokkaita, silloin tarkastelisin nykyisiä rutiineita ja tekisin siihen tarvittaessa muutoksia. Suunnittelisin, että miten minun kannattaa toimia, jotta aamukin olisi tehokas – miettisin, mikä on hyvä aamurutiini.

Minä esimerkiksi ideoin parhaiten ulkoillessa. Näin ollen, jos haluaisin saada päivästä tehokkaan, minun kannattaisi muokata aamurutiiniani hieman: keittäisin kahvia vain mukillisen ja sen sijaan, että koira ulkoilee yksin – lähtisinkin pienelle lenkille sen kanssa. Heräisin hyvin lenkin aikana ilman toista kahvimukillista, ideat lähtisi liikkeelle juoksujalkaa ja koirakin saisi virikkeitä heti aamusta nuuhkiessaan kavereiden jättämiä posteja. Tähän mennessä mukavuudenhalu on voittanut reippaan aamustartin sijaan..

Rahaankin liittyy rutiineja

Mitä tarkoittaa raharutiinit? Kun puhun raharutiineista, niin tarkoitan mietittyjä käytäntöjä, jotka auttavat ottamaan raha-asiat ja talouden paremmin haltuun. Mitä paremmin perehdyn raha-asioihin, sitä paremmin pystyn ennakoida asioita. Ja mitä paremmin pystyn ennakoida, sitä levollisemmin pystyn suhtautumaan rahaan ja talouteen.

Alat seurata säännöllisesti pankkitilin tapahtumia – oikeasti seuraamaan eli tiedät, mitä jokainen tapahtuma on ja kuinka säännöllisesti se tapahtuu. Jos olet palkkatöissä, niin tiedät, että palkka tuli kuukauden viimeinen päivä ja se tulee uudestaan seuraavan kuukauden viimeinen päivä.

Väitän, että vain pankkitilin säännöllisellä seuraamisella vähennät merkittävästi rahaan liittyvää ahdistusta JA opit ennakoimaan, miltä pankkitilin saldo todennäköisesti näyttää esimerkiksi kuukauden alussa (kun palkka on tullut tilille pari päivää sitten). Ja kun sinua ahdistaa vähemmän, raha ja talous ei enää tunnukaan niin pelottavalta ja vaikealta – syntyy positiivinen kierre. Sähköpostiin kilahtava lasku ei ahdistakaan, koska ennakoinnin ansiosta tiedät, milloin ja miten paljon sinulla on rahaa eli laskun saa kyllä maksuun.

Kuulostaa levolliselta, eikö? Varsinkin jos taas sinulla on tällä hetkellä rahaan liittyen rutiinina vältellä kirjekuorien ja sähköpostien avaamista, jos ne yhtään näyttää mahdollisilta laskuilta. Pankkitilillekin kurkataan vain pakon edestä ja silloinkin mieluummin sormien raosta?

Helpot raharutiinit

Kaikkien ei tarvitse rakastaa laskelmia ja lukuja. Jokaisen yrittäjän täytyy kuitenkin hallita talousasioita, vaikka apuna olisikin hyvä kirjanpitäjä – kirjanpitäjä ei voi tehdä päätöksiä puolestasi.

Raharutiinien ei tarvitse olla monimutkaisia ollakseen silti hyödyllisiä. Itse asiassa, jos luvut ei ole lempparijuttusi, se yksinkertainen ja vähän aikaa vievä raharutiini on itse asiassa paras vaihtoehto. Kun aikaa menee riittävän vähän, raharutiinia ei ala vältellä turhaan. Raharutiiniin nimittäin pätee sama vanha viisaus kuin liikuntaan – vain tehty rutiini auttaa ja vie eteenpäin.

Helpoimmillaan raharutiineihin menee vain vartti viikossa. Yksinkertaisimmillaan raharutiini voi olla ihan näin simppeli:

Alkuun käy läpi yrityksesi kulurakenne – tärkeintä on tässä vaiheessa jakaa kulut

  • pakollisiin,
  • asioihin, jotka sujuvoittaa tekemistä ja
  • ”kivat” eli asiat joista voi luopua oikeastaan milloin vaan.

Budjetti kannattaa tehdä vuosittain ja siinä yhteydessä käydään aina läpi tulot – mistä saamme rahaa ja kuinka usein rahaa tulee tilille (eli mitä myymme, mihin hintaan ja kenelle). Budjettiin liittyy olennaisesti tavoitteet – mitä konkreettisemmin, sen parempi. Tavoite lukuna on aina paras vaihtoehto. Jos haluat päästä budjetin kanssa helpolla, hyödynnä Simppeliä budjettia. Voit ladata sen tästä .

Kerran kuukaudessa

  • Käy läpi krijanpidon raportit edelliseltä kuukaudelta.
  • Käy läpi tavoitteet: missä mennään tavoitteiden kanssa ja onko tavoitteet edelleen ajankohtaisia vai olisiko niitä syytä päivittää.

Viikottain

  • Lähetä laskut omille asiakkaille
  • Maksa yrityksellesi tulleet laskut
  • Kirjanpitäjän kuitit kuntoon ja talteen (tietty paikka)
  • Käy läpi tulot ja menot - onhan tilillä näkyvät summat oikein?

Kulujen läpikäymiseen ja budjetin tekemiseen menee hieman enemmän aikaa, muutama tunti, mutta jo seuraavalla kerralla selviät tästäkin alle tunnissa.

Haluatko oppia yrittäjän RahaRutiinit? Rekisteröidy ilmaiselle minikurssille tästä